Polska wraca do zdrowego pieczywa. Święto Chleba w lubelskim skansenie

pm chleb003 2020 09 13 235300

2019-09-15T12:13:24:01 , Fot. Piotr Michalski Swieto Chleba . *** Local Caption *** Skansen

Tłumy lublinian i turystów odwiedziły dziś lubelski skansen, gdzie odbyło się 22. Święto Chleba.

Podczas wydarzenia lokalni wystawcy oferują najlepsze pieczywo i wyroby cukiernicze, a najmłodsi uczyli się od mistrzów piekarnictwa jak piec cebularze:

– Świadomi konsumenci coraz częściej wybierają zdrowe pieczywo – mówi prezes Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie, Marek Jurycki. – Jest w tej chwili moda na chleby żytnie, z ziarnami, na otrębach. To wszystko jest potrzebne dla organizmu. Nie tylko w Polsce mamy powrót do pieczywa tradycyjnego. Miałem ostatnio możliwości wyjazdów do kilku krajów, do piekarń i rzeczywiście zaczyna wracać pieczywo rzemieślnicze, wyrabiane w małych piekarniach – dodaje.

Podczas wydarzenia można było także nauczyć się pleść koszyki ze słomy. Przeprowadzono także rozstrzygnięte konkursy na najładniejszy chleb i najładniejsze stoisko.

Wydarzenie odbyło się w sektorze Miasteczko Muzeum Wsi Lubelskiej.

SzyK / WT

Fot. archiwum

Exit mobile version