Będą mistrzowskie pokazy szefów kuchni, kolacje historyczne, warsztaty kulinarne dla dzieci i konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”. Do tego koncert Józefa Skrzeka, debata Dwóch Ambon, promocja książki z przepisami, spotkanie literackie i wystawy. W poniedziałek, 7 września po raz dwunasty wystartuje Europejski Festiwal Smaku.
– To uczta dla ciała i dla ducha – podkreślał podczas konferencji prasowej dyrektor wydarzenia Waldemar Sulisz, który smakoszy zapraszał także na tradycyjny Jarmark Inspiracji. – Na naszym klasycznym jarmarku w tym roku rozstawienie stoisk będzie troszeczkę szersze. A już od piątku będziemy też mieli drugi jarmark – na uliczce która biegnie obok Bramy Krakowskiej. Na straganach pojawią się potrawy z Polski i z Europy. Będą stoiska z produktami z Hiszpanii, Belgii, Węgier, a także produkty regionalne.
Smaki Lubelszczyzny i Europy, w tym potrawy historyczne wg. przepisów sprzed kilku wieków z Polesia, będzie można sprawdzić przez cały kolejny tydzień w Lublinie. Europejski Festiwal Smaku potrwa do 15 września.
Szczegółowy program wydarzenia można znaleźć na www.europejskifestiwalsmaku.pl.
AKr / opr. ToMa
Fot. archiwum