W Opolu Lubelskim stawiają na regionalizm i sezonowość

119637451 2847063702188154 8533373450155263873 o 2020 09 30 133532

Chcą promować lokalne, tradycyjne produkty i przygotowane z nich potrawy – w Opolu Lubelskim trwa konferencja „Naturalnie, że lokalnie”. Biorą w niej udział przedstawiciele kół gospodyń wiejskich, przedsiębiorcy oraz szefowie kuchni miejscowych restauracji.

– Stawiamy na sezonowe produkty – mówi kierownik Biura Lokalnej Grupy Działania „Owocowy Szlak” Agata Domżał. – Pokazujemy, że trzeba wrócić do tradycji, do takiego sposobu życia, jak żyli nasi dziadkowie, żeby jeść to, co akurat mamy w sezonie. Nie kupować pomidorów i ogórków w zimie, bo one są samą chemią – jeść wtedy kiszonki. Powiat opolski jest zagłębiem owocowym. Podobno co czwarte jabłko na świecie pochodzi właśnie z Lubelszczyzny, z naszego regionu. Na konferencji m.in. odbędzie się konkurs dla organizacji pozarządowych – „Owocowa cukiernia”. Zgłoszono do konkursu 27 deserów z owocami. Owoce są oczywiście lokalne – jabłka, gruszki, śliwki, maliny – wymienia Agata Domżał.

Dzisiejsza konferencja jest wstępem do tegorocznego Święta Produktu Lokalnego, które zaplanowano w Opolu Lubelskim w najbliższą niedzielę. 

ŁuG/WP

Fot. facebook.com/owocowyszlak

Exit mobile version