10.10.2020 Etnosfera

kapusta 041020 010 2020 10 09 132859

Prosta, minimalistyczna i monotonna. Taka była kuchnia chłopska, o której opowie prof. Mariola Tymochowicz z Instytutu Nauk o Kulturze Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. Lubelska etnolog temu tematowi poświęciła wiele lat badań. Ich efektem jest książka „Tradycyjne pożywienie w kulturze chłopskiej na Lubelszczyźnie”. Publikacja wydana przez UMCS została nagrodzona w konkursie KSIĄŻKA ROKU. Kulturoznawczyni zebrała w niej m.in. publikowane od połowy XIX wieku etnograficzne opisy pożywienia codziennego i obrzędowego.

W programie także obrzęd kiszenia kapusty w wykonaniu zespołu obrzędowego KOCUDZANKI z Kocudzy w powiecie janowskim.

Zapraszam na program po godzinie 6.00 Kinga Szymanek.

Fot. Piotr Michalski

Exit mobile version