Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: salmonella w maśle z Łukowa

gis 2020 10 29 175719

Obecność pałeczek salmonelli potwierdzono w jednej z partii masła produkowanego w zakładach w Łukowie. Informację podał Główny Inspektorat Sanitarny w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności.

W wyniku kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność salmonelli w jednej z pięciu badanych próbek. Chodzi o produkt masło Extra Lumiko 200 g, o numerze partii 17.11.2020 051 13:06.

Jak informuje GIS, o wynikach badań została poinformowana właściwa Państwowa Inspekcja Weterynaryjna, odpowiadająca za nadzór nad producentem masła. Obecnie trwa postępowanie, mające na celu ustalenie przyczyny wystąpienia stwierdzonego zagrożenia.

Jak poinformował Radio Lublin Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Łukowie, podjęto wszystkie czynności związane z wycofaniem produktu z rynku. Uruchomiony został też system ostrzegania o niebezpiecznej żywności.

Firma produkująca masło poinformowała, że prowadzi monitoring na obecność salmonelli w swoich produktach. Jak dotąd nie stwierdzono obecności tego patogenu. Nie potwierdziły go też badania Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej. – Zakład podjął wszelkie działania w ustaleniu przyczyny niezgodności i jest w trakcie ich analizy – możemy przeczytać w oświadczeniu przedsiębiorstwa.

MaT / opr. ToMa

Fot. Główny Inspektorat Sanitarny

Exit mobile version