Konferencja pod nazwą „Lubelszczyzna spichlerzem Polski” rozpoczęła się w Centrum Kształcenia Rolniczego w Różańcu. Wydarzenie przybliża m.in. kwestie produkcji żywności ekologicznej i opłacalność produkcji roślinnej.
– Z punktu widzenia rolnictwa jako gałęzi gospodarki, Lubelszczyzna jest szczególnym regionem naszego kraju i o tym trzeba mówić głośno – podkreśla współorganizator konferencji i przewodniczący Struktur Solidarności Rolniczej Ziemi Lubelskiej Tomasz Obszański. – Dlatego, że Lubelszczyzna jest bogata w gospodarstwa rodzinne. Nieduże gospodarstwa, które produkują zdrową, dobrą żywność ekologiczną, która ma fundamentalne znaczenie dla naszego kraju. Powiat biłgorajski jest miejscem, gdzie gospodarstw ekologicznych jest najwięcej w kraju i to takich, które faktycznie produkują tę żywność. Nie jest to żadna fikcja, tylko faktyczna produkcja. Jest dużo małych firm, które przetwarzają tę żywność, kiszą, suszą, wyciskają soki. Chodzi o ten nasz patriotyzm, żeby żywność była kupowana od tego producenta, który może ją wytwarzać – dodaje.
Konferencji, która odbywa się w ramach IV Wojewódzkich Dni Pola, patronuje Polskie Radio Lublin.
TsF / WT
Fot. TsF