W Opolu Lubelskim królują dziś (04.10) przede wszystkim ryby i owoce miękkie. W Parku Miejskim trwa Święto Produktu Lokalnego.
– Jest to okazja do zaprezentowania lokalnych specjałów, a jest ich bardzo dużo – zapewnia kierownik biura Lokalnej Grupy Działania „Owocowy Szlak”, Agata Domżał. – Podczas tego wydarzenia dowiadujemy się ciągle o nowych daniach, nowych potrawach: pierogi z bobem, szyneczka z karpia. Mamy zarejestrowane miody na liście produktów tradycyjnych – dodaje.
Wśród prezentowanych potraw nie brakuje oryginalnych i ciekawych nazw. Wśród nich, na przykład gruchacze. – Jest to taka potoczna nazwa gołąbków – wyjaśnia Danuta Chylak ze Stowarzyszenia Kobiet „Rogowianki”. – To są liście z kapusty, tak jak do zwykłych gołąbków. Do tego jest gotowana kasza i łączona z grochem. Wszystko doprawiamy do smaku i zawijamy w liście – dodaje.
– Naszym wyróżnikiem jest ogromna różnorodność dostępnych produktów i warto to promować – mówi w rozmowie z Radiem Lublin burmistrz Opola Lubelskiego Sławomir Plis. – Są tutaj liczne stawy, gdzie mamy karpia i pstrąga. Mamy owoce: jabłka, gruszki. Działają na tym terenie przedsiębiorcy z różnych branż, którzy produkują wspaniałe produkty między innymi mleczarskie. Wracamy do tych tradycji, do naszych korzeni – dodaje.
Święto Produktu Lokalnego zakończy się koncertem zespołu Drewutnia.
ŁuG / opr. PaW
Fot. pixabay.com