Zjawisko dynamicznego rozpraszania światła pomoże w lepszym przechowywaniu owoców i warzyw. Naukowiec z Instytutu Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk opracowuje specjalne urządzenie.
– Rozwiązanie ma posłużyć do wykrywania tzw. stresu beztlenowego – mówi dr inż. Piotr Pieczywek z Instytutu Agrofizyki PAN. – Polega na oświetlaniu jakiegoś produktu spożywczego, w naszym przypadku są to owoce oraz warzywa, wiązką światła laserowego i obserwowaniu odbitych promieni świetlnych. Na podstawie tej analizy możemy wnioskować o parametrach jakościowych produktu. Ma to za zadanie jak najdłuższe przechowywanie owoców i zachowanie ich wysokiej jakości – tłumaczy naukowiec z PAN.
Rozwiązanie będzie zastosowane w systemach przechowalniczych. Dzięki temu można zmniejszyć straty przechowywanych jabłek lub innych owoców.
W pracy nad urządzeniem naukowiec współpracuje z jedną z mazowieckich firm. Rozwiązanie powstaje w ramach projektu LIDER i zostało dofinansowane kwotą 1 mln 100 tys. złotych.
SzyK / PrzeG
Fot. pixabay.com