Rusza Pizza Festival. Pomóż lokalom gastronomicznym, zamawiając pizzę

pizza 1317699 1920 2021 02 12 183534

W województwie lubelskim rozpoczął się Pizza Festival. Kilkanaście restauracji z całego regionu przygotuje specjalną ofertę potraw kuchni włoskiej.

CZYTAJ: Zamów pizzę na wynos i pomóż lokalnej branży. W regionie rusza Pizza Festival

– Inicjatywa ma na celu wesprzeć lokalnych przedsiębiorców – wyjaśnia jeden z organizatorów, Kamil Michna. – Chcemy wspomóc gastronomię, zachęcając jednocześnie mieszkańców regionu do spróbowania produktów z lokalnych restauracji. To nasza odpowiedź na bieżącą sytuację na rynku gastronomicznym.

– W tym momencie sytuacja jest fatalna – mówi Krzysztof Kłoda, właściciel pizzerii Encepence na Czechowie w Lublinie. – Po raz kolejny nie możemy przyjmować gości. To już następny miesiąc, kiedy ludzie nie mogą przyjść do nas do lokalu i normalnie zjeść. Dowozy, które realizujemy, są dużo mniejsze niż do tej pory, klienci zamawiają dużo mniej. Owszem, na tę sytuację ma też wpływ to, że jest bardzo dużo innych lokali, które również uruchomiły dowozy.

– Każda zainteresowana osoba może zalogować się na stronę pizzafestival.pl i zamówić pizzę na wynos lub dowóz – tłumaczy Kamil Michna. – Nie ograniczaliśmy oferty tylko do pizzy. Można zamówić na przykład burgera w stylu włoskim albo coś innego. Chodziło o to, żeby ruszyć sprzedaż. 

– Dołączyliśmy do akcji, żeby się solidaryzować i przetrwać najcięższy okres – zaznacza Ewelina Kubić, właścicielka lokalu Deliziosa Pizza w Dominowie. – Chcemy jeszcze bardziej zachęcić ludzi do wspierania gastronomii. Takie akcje, jak Pizza Festival, są bardzo potrzebne, by nas jednoczyć w tych ciężkich czasach.

– Na szczęście udało nam się zatrzymać wszystkich pracowników. Oczywiście jest zmniejszyliśmy liczbę godzin pracy, bo nie możemy wszystkim zapewnić tyle godzin, ile byśmy chcieli, ale póki co, wszyscy są na miejscu – mówi Krzysztof Kłoda.

– Gdyby nie było tych zamówień, nie mielibyśmy, za co płacić pracownikom i jak ich utrzymać. Musielibyśmy po prostu ich zwolnić i zamknąć lokal – dodaje Ewelina Kubić.

– Lokal gastronomiczny to nie tylko kucharze, ale też dostawcy środków chemicznych czy różnego rodzaju papieru: rolek do drukarek, opakowań na wynos. Są to też firmy reklamowe – podkreśla Kamil Michna. – To, można powiedzieć, układ zamknięty. Masa ludzi zostaje bez pracy. Współpracujemy na przykład z firmami, które dostarczają mięso i nabiał. Wszystko jest ze sobą powiązane. 

– Trzeba jakoś wesprzeć lokale, gdy nie można zjeść normalnie w środku – mówi jeden z mieszkańców regionu. 

– Zamawiam jedzenie ze względu na głód i współczucie dla tych ludzi. Pandemia strasznie im zaszkodziła. Staram się zamawiać przynajmniej raz w tygodniu – dodaje kolejny mieszkaniec.

Pizza Festiwal ze względu na pandemię koronawirusa odbywa się online. Szczegóły można znaleźć na stronie pizzafestival.pl. Wydarzenie potrwa do 28 lutego. 

InYa/WM

Fot. pixabay.com

Exit mobile version