Szczepionki AstraZeneca już w Polsce

szczepionka4 2021 02 06 162128

– Do magazynu Agencji Rezerw Materiałowych trafiła cała partia 120 tys. szczepionek na COVID-19 firmy AstraZeneca – poinformował w sobotę PAP prezes ARM Michał Kuczmierowski.

Według wcześniejszych zapowiedzi rządu, kolejne dostawy szczepionek firmy AstraZeneca mają dotrzeć do Polski 10, 17 i 28 lutego. Szef KPRM Michał Dworczyk mówił, że do końca lutego – zgodnie z dokumentami przesłanymi przez firmę AstraZeneca – do Polski powinno trafić łącznie około miliona sztuk.

CZYTAJ: Pierwsza dostawa szczepionek AstraZeneca przybędzie do Polski 6 lutego

Dworczyk informował również, że szczepionkę tej firmy w Polsce otrzymają osoby w wieku 18-60 lat. W pierwszym etapie będą nią szczepieni wyłącznie nauczyciele. Będą mogli się oni zapisywać na szczepienie od poniedziałku, 8 lutego, a ich szczepienia rozpoczną się w piątek, 12 lutego.

CZYTAJ: Minister Dworczyk: W poniedziałek zaczną się zapisy na szczepienia dla nauczycieli

Szczepionka AstraZeneca to trzeci preparat przeciw COVID-19 dopuszczony do użytku na rynku unijnym. Jest to szczepionka wektorowa. Stworzył ją brytyjsko-szwedzki koncern AstraZeneca i naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego. Została dopuszczona na rynek europejski pod koniec stycznia.

Z informacji w charakterystyce tego preparatu wynika, że może on być podawany osobom, które ukończyły 18 lat, ale „obecnie istnieją ograniczone dane dotyczące skuteczności tej szczepionki u osób w wieku 55 lat i starszych”. Ponadto skuteczność tej szczepionki może być mniejsza u osób z obniżoną odpornością. Nieotwarta fiolka może być przechowywana przez 6 miesięcy w lodówce w temperaturze 2-8 stopni Celsjusza.

Dwa pozostałe preparaty opierają się na technologii mRNA – firmy Pfizer/BioNTech (o nazwie Comirnaty) i firmy Moderna. Szczepionki te mają zbliżoną skuteczność sięgającą 95 proc. Szczepionka Comirnaty musi być przechowywana i transportowana w temperaturze minus 70 stopni Celsjusza, substancja Moderny – minus 25-15 stopni. Po wyjęciu z zamrażarki można je przechowywać przez miesiąc (Moderna) lub pięć dni (Comirnaty) w temperaturze plus 2-8 stopni. 

RL / PAP / opr. ToMa

Fot. archiwum

Exit mobile version