W Wielką Sobotę (03.04) wierni kościoła katolickiego święcą pokarmy, które spożyją podczas niedzielnego wielkanocnego śniadania. W koszyczkach znajdziemy między innymi chleb, wędliny, jajka, sól czy ciasto.
– Obrzęd poświęcenia pokarmów odwołuje się do symboliki zawartej w Piśmie Świętym – mówi wikariusz sanktuarium św. Marii Magdaleny w Biłgoraju ksiądz Mateusz Januszewski. – Jedna z ewangelii opowiada o tym, jak to zmartwychwstały Jezus spożywa ze swoimi uczniami śniadanie. Stąd w ogóle się wzięła tradycja wielkanocnego śniadania. Chcemy go zaprosić do naszego posiłku. Dlatego, żeby to było pobłogosławione, to przynosimy te pokarmy w Wielką Sobotę, czyli dzień przed zmartwychwstaniem Jezusa. Chrystus ma przenikać całą naszą codzienność, czyli wszystko, co robimy, każde nasze zachowanie, każdą postawę. Chrystus chce z nami zasiąść do stołu, chce z nami świętować – dodaje.
W związku z obowiązującymi obostrzeniami sanitarnymi święcenie pokarmów odbywa się przed kościołami, a także przy przydrożnych kaplicach i krzyżach.
TsF / WT
Fot. TsF