Żonkile, bazie i wielkanocne jajka – jak dbać o świąteczny nastrój?

20210316 115645 2021 04 03 131156

Gałązki bazi czy bukszpanu, żonkile, tulipany, pachnące hiacynty, owies lub rzeżucha – to najczęściej wykorzystywane ozdoby do dekoracji wielkanocnego stołu.

– Dzięki symbolom wielkanocnym dbamy o świąteczny nastrój. W wystroju nie może zabraknąć wielkanocnych jajek, jednego z najważniejszych symboli – mówi Aneta Maj z pracowni florystycznej. – Przystrajamy swoje domy w celu nadania akcentu wielkanocnego. Tworzymy sami dekoracje lub korzystamy z gotowych kompozycji. Niezwykle prostą, a przy tym bardzo efektowną dekoracją na stół jest świąteczny stroik, który stawia się w centralnym punkcie wielkanocnego stołu. Możemy wykorzystać własnoręcznie udekorowane pisanki i wydmuszki, zające, baranki czy kurczęta. Warto wykorzystać ozdoby i materiały, które posiadamy już w domu. Mogą to być wstążki, kolorowe sznurki, koraliki – wyjaśnia.

Warto do wspólnego dekorowania zachęcić dzieci, to może być przyjemna zabawa.

ŁoM / WT

Fot. M. Łobejko

Exit mobile version