Dzisiaj (20.05) obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Jego celem jest podkreślenie znaczenia pszczół i zwrócenie uwagi na zagrożenia dla tych owadów. Jak wykazują naukowcy, pszczoły zapylają 77 proc. gatunków roślin, z których są wytwarzane produkty spożywcze roślinnego pochodzenia.
W Chełmie, w trosce o te pożyteczne owady, już drugi rok wysiewane są łąki kwietne oraz prowadzona jest ochrona miododajnych kasztanowców. Coraz więcej osób zajmuje się też pszczelarstwem hobbistycznie.
– Musimy je chronić, bo jeśli nie będzie pszczół, nie będzie nas – mówi pszczelarz, pan Roman. – Pszczółki to jedno z ogniw ekosystemu, bez nich ciężko żyłoby się na świecie. Poza tym przynoszą korzyści takie jak miód. Trzeba o nie zabiegać, by przetrwały.
Owady, takie jak pszczoły, osy, biedronki, czy motyle, wpływają korzystnie na florę w ogrodach oraz w lesie.
ŁoM / opr. WM
Fot. pixabay.com