Festiwal Produktu Lokalnego: wybrano najlepsze potrawy

20210605 1518561 2021 06 05 200416

Najlepsze propozycje kulinarne Zamościa i Roztocza wybrano podczas Festiwalu Produktu Lokalnego towarzyszącego Jarmarkowi Hetmańskiemu.

– Kulinaria zgłoszone na tegoroczny konkurs zaskakują smakiem i kunsztem podania – mówi przewodniczący komisji konkursowej Marcin Sikora: – Bardzo zaskoczył mnie dzisiaj miodownik – forma podania i przygotowania tego ciasta. Jedno smarowidło Koła Gospodyń w Szopinku oraz ich pesto z rzodkiewki – smak bardzo ciekawy i na pewno zaskakujący. Smarowidło było przygotowane z orzechów włoskich. I piróg biłgorajski, czyli nasze koronne danie z Roztocza, przygotowane w wersji fit – bardzo fajna forma, ciekawe przygotowanie i struktura taka, jak powinna być.

Jury przyznało 9 nagród w trzech kategoriach. W kategorii wyroby gastronomiczne wygrał piróg biłgorajski w wersji fit z Tomaszowa Lubelskiego, wypieków – miodownik z Tomaszowa Lubelskiego, a nalewek – nalewka z czarnej porzeczki z miętą przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Chomęcisk Dużych.

AP/ opr. DySzcz

Fot. Agnieszka Piela

Pełne wyniki: 

wyroby gastronomiczne:

III m. smarowidło szopinieckie – KGW Szopinek

II m. zamojskie wiosenne pesto z liści rzodkiewki – KGW Szopinek

I m. piróg biłgorajski w wersji fit –  Fit My Day Tomaszów Lub.

wypieki:

III m. chlebek samo zdrowie – KGW Szopinek

II m. stefanka – KGW Chomęciska Duże

I m. miodownik – Cud Miód Tomaszów Lub.

nalewki:

III m. malinowa – KGW Szarowola

II m. czarnobiała – KGW Szopinek

I m. z czerwonych porzeczek z miętą – KGW Chomęciska Duże

Exit mobile version