Najlepsze propozycje kulinarne Zamościa i Roztocza wybrano podczas Festiwalu Produktu Lokalnego towarzyszącego Jarmarkowi Hetmańskiemu.
– Kulinaria zgłoszone na tegoroczny konkurs zaskakują smakiem i kunsztem podania – mówi przewodniczący komisji konkursowej Marcin Sikora: – Bardzo zaskoczył mnie dzisiaj miodownik – forma podania i przygotowania tego ciasta. Jedno smarowidło Koła Gospodyń w Szopinku oraz ich pesto z rzodkiewki – smak bardzo ciekawy i na pewno zaskakujący. Smarowidło było przygotowane z orzechów włoskich. I piróg biłgorajski, czyli nasze koronne danie z Roztocza, przygotowane w wersji fit – bardzo fajna forma, ciekawe przygotowanie i struktura taka, jak powinna być.
Jury przyznało 9 nagród w trzech kategoriach. W kategorii wyroby gastronomiczne wygrał piróg biłgorajski w wersji fit z Tomaszowa Lubelskiego, wypieków – miodownik z Tomaszowa Lubelskiego, a nalewek – nalewka z czarnej porzeczki z miętą przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Chomęcisk Dużych.
AP/ opr. DySzcz
Fot. Agnieszka Piela
Pełne wyniki:
wyroby gastronomiczne:
III m. smarowidło szopinieckie – KGW Szopinek
II m. zamojskie wiosenne pesto z liści rzodkiewki – KGW Szopinek
I m. piróg biłgorajski w wersji fit – Fit My Day Tomaszów Lub.
wypieki:
III m. chlebek samo zdrowie – KGW Szopinek
II m. stefanka – KGW Chomęciska Duże
I m. miodownik – Cud Miód Tomaszów Lub.
nalewki:
III m. malinowa – KGW Szarowola
II m. czarnobiała – KGW Szopinek
I m. z czerwonych porzeczek z miętą – KGW Chomęciska Duże