Lublin i Równe na Ukrainie połączyła kulinarna współpraca. W Centrum Spotkania Kultur we wtorek 29 czerwca podpisano porozumienie o promowaniu dziedzictwa i kulinarnych marek turystycznych miast partnerskich.
Równe jest partnerem stolicy naszego regionu od 2013 roku. Przez wieki miasto leżało w granicach Wielkiego Księstwa Litewskiego, potem Korony, a przed II wojną światową było największym miastem w województwie wołyńskim II Rzeczpospolitej.
– Mamy więc w naszej kuchni wiele podobieństw – mówi ekspert kulinarny Kamil Kotarski. – Rzeczpospolita kiedyś kończyła się na wschód od Równego. Stąd jest dużo wspólnego dziedzictwa kulinarnego. Przygotowaliśmy też dzisiaj unikatową ukraińską potrawę – zielony barszcz poleski, robiony na bazie bardzo zdrowego karpia i szczawiu
Podpisanie porozumienia było połączone z konferencją pod hasłem „Dziedzictwo kulturalne od kuchni w Lublinie”. Uczestnicy rozmawiali o lubelskim dziedzictwie kulinarnym i strategii jego promocji.
Warto dodać, że Równem jest restauracja Lublin, będąca efektem współpracy tych dwóch partnerskich miast.
LilKa / opr. ToMa
Fot. lublin.eu