Do wspólnego gotowania będziemy zachęcać razem z Agnieszką Filiks, uznaną szefową kuchni, która nasze regionalne potrawy i smaki promuje w całej Polsce. W swoich restauracjach nie boi się sięgać po nieco zapomniane warzywa czy zioła, łączy produkty, które rzadko łączymy w swojej kuchni i dba o to, by na talerzu wszystko wyglądało piękne i kolorowo. Jak to zrobić? I przy okazji nie marnować jedzenia? Powie na początku piątkowego wydania Drugiej Połowy Dnia. I tuż po 12.00 zacznie gotowanie w radiowym patio, a jej kuchenne pomysły będzie można śledzić także na naszym radiowym Facebooku.
Lubelskie lotnisko uruchomiło loty do Gdańska. A dlaczego warto się tam udać choćby na kilka dni letniego wypoczynku? Gdańsk to nie tylko morze, a właściwie zatoka, ciepła woda i piaszczyste plaże. Jakie atrakcje skrywa Gdańsk? Informacje u źródła zebrała i przedstawi Anna Kośmiej.
W Teatrze Starym w Lublinie trwa Festiwal Danuty Szaflarskiej „Śleboda/Danutka”. Wieczorem zostanie wręczona nagroda Gong Danutki, a w sobotę odbędzie się premiera spektaklu „Czarny mnich” z Janem Peszkiem w jednej z ról. Spektakl reżyseruje Błażej Peszek, który o swoim pomyśle na opowiadanie Czechowa opowie w naszej audycji.
Książki i voucher na Prezent Marzeń będą do zdobycia: drugapolowadnia@archiwum.radio.lublin.pl.
Agnieszka Krawiec, zapraszam.
Fot. KS