W Bukowej w powiecie biłgorajskim zakończyły się tegoroczne „Bukowskie jagodzianki”. To wydarzenie otwierające sezon zbioru jagód i runa leśnego oraz promujące biłgorajską kuchnię z wykorzystaniem borówki czarnej.
– Nasze gleby są bardzo ubogie i trudno mówić o dochodach z rolnictwa. Naszym skarbem jest las i jego dary, szczególnie borówka czarna, zwana potocznie czarną jagodą. Prezentujemy więc potrawy z jagód – mówi mieszkanka Bukowej, Anna Tutka. – Najważniejszą potrawą są oczywiście pierogi z jagodami. Jest też mnóstwo wypieków: różnego rodzaju ciasta, drożdżówki, rogaliki – wszystko na bazie owoców leśnych. Mamy również dużo nalewek: z żurawiny, jagód, kwiatów czarnego bzu. Wszystko robimy własnoręcznie. Jak wiadomo, borówka czarna leśna jest cennym źródłem minerałów i witamin. Ma wiele zdrowotnych walorów. Jest doskonała na przewód pokarmowy.
Obok prezentacji tradycyjnych potraw organizatorzy przygotowali także konkursy kulinarne oraz występy artystyczne zespołów ludowych, w tym Zespołu Pieśni i Tańca Politechniki Lubelskiej.
TsF / opr. WM
Fot. TsF