Żurawinę i owoce runa leśnego oraz malownicze szlaki wokół rezerwatu Obary promował rajd i piknik pod hasłem „Lato na żurawinowym szlaku”.
Organizatorzy, obok atrakcji turystycznych i kulturalnych, zadbali o atrakcje dla dzieci, a na przygotowanych stoiskach można było spróbować ciast i chleba z żurawiną, deserów żurawinowych i jagodowych czy żurawiny przygotowanej do mięs i serów. Chętni mogli także zaopatrzyć się w przepisy kulinarne wykorzystujące żurawinę i owoce runa leśnego.
– Chcemy się pochwalić tym, co mamy najcenniejsze, a jedną z takich rzeczy jest żurawina i jej przetwory, z których nasz region słynie – mówi współorganizatorka wydarzenia, Helena Szado-Oleksak: – Żurawina była i jest wartościowym produktem jeżeli chodzi o runo leśne, bo ma właściwości lecznicze, zawiera bardzo dużo witaminy C. Z samej żurawiny można zrobić różnego rodzaju przeciery, nalewki, musy. Żurawina jest rzadkim produktem, bo nie wszędzie rośnie. Potrzebuje specyficznego środowiska. W okolicy mamy torfowiska, gdzie żurawina rośnie i można ją zbierać.
Wydarzenie odbyło się na terenie gminy Biłgoraj, a przygotowało je Stowarzyszenie „Dąb” z Ciosmów.
TsF/ opr. DySzcz
Fot. TsF