Kasza w roli głównej. „Gryczaki” wracają po rocznej przerwie

buckwheat 5234820 1920 2021 08 07 110313

Dwudniowy Festiwal Kaszy i Żurawiny „Gryczaki” w Janowie Lubelskim wraca po rocznej przerwie.

– Nasza plenerowa impreza pokazuje kulturę ludową dosłownie od kuchni – mówi dyrektor Janowskiego Ośrodka Kultury Łukasz Drewniak. – Pokazujemy i promujemy potrawy Ziemi Janowskiej. Prym wiedzie gryczak – to rodzaj placka, robiony z kaszy gryczanej i sera białego. Na ciepło, na zimno – tyle przepisów, ile gospodyń. Są również różne rodzaje jaglaków, sery podsuszane. Przypominamy stare przepisy, zachęcamy do ich ulepszania, poprawiania.

Wydarzeniu towarzyszą pokazy ginących zawodów, stoiska twórców ludowych, kiermasz produktów regionalnych, smakołyki kół gospodyń z Modliborzyc, Godziszowa i Kocudzy II. Nie zabraknie konkursów na potrawę regionalną, drwali i mocarzy kaszowych.

Na scenie zaprezentują się finaliści MasterChef: Mateusz Krajanka i Joanna Studnicka. A wszystko to okraszone muzyką i tańcem.

Festiwal rozpocznie się o godzinie 15.00 w Parku Misztalec.

AP/ opr. DySzcz

Fot. pixabay.com

Poniżej szczegółowy plan festiwalu:

Exit mobile version