Grochówka przygotowana przez Stowarzyszenie „Sąsiedzi” z Lubartowa okazała się najlepsza w II Otwartych Mistrzostwach Gotowania Grochówki w Kuchniach Polowych w Giżycku w Twierdzy Boyen.
W nagrodę zwycięska ekipa oceniana przez jurorów związanych z popularnym show kulinarnym otrzymała Złotą Chochlę.
– Naszą grochówkę dopracowujemy od kilkunastu lat – mówi prezes Stowarzyszenia Sławomir Dudziak: – Od blisko 15 lat specjalizujemy się w tej materii. Urzekliśmy jurorów nasza grochówką na dziczyźnie. Nasze pierwsze przepisy były ze starych wojskowych przepisów, a z biegiem czasu zmodyfikowaliśmy je delikatnie i odeszliśmy w stronę dziczyzny. Udało nam się. Jak widać, smakuje to ludziom.
Zwycięskiej grochówki można spróbować na wielu wydarzeniach w Lubartowie i powiecie lubartowskim.
JPi/ opr. DySzcz
Fot. archiwum