Lubartowska grochówka najlepsza na mistrzostwach w Giżycku

soup 475077 960 720 2021 08 08 205736

Grochówka przygotowana przez Stowarzyszenie „Sąsiedzi” z Lubartowa okazała się najlepsza w II Otwartych Mistrzostwach Gotowania Grochówki w Kuchniach Polowych w Giżycku w Twierdzy Boyen.

W nagrodę zwycięska ekipa oceniana przez jurorów związanych z popularnym show kulinarnym otrzymała Złotą Chochlę.

– Naszą grochówkę dopracowujemy od kilkunastu lat – mówi prezes Stowarzyszenia Sławomir Dudziak: – Od blisko 15 lat specjalizujemy się w tej materii. Urzekliśmy jurorów nasza grochówką na dziczyźnie. Nasze pierwsze przepisy były ze starych wojskowych przepisów, a z biegiem czasu zmodyfikowaliśmy je delikatnie i odeszliśmy w stronę dziczyzny. Udało nam się. Jak widać, smakuje to ludziom.

Zwycięskiej grochówki można spróbować na wielu wydarzeniach w Lubartowie i powiecie lubartowskim.

JPi/ opr. DySzcz

Fot. archiwum

Exit mobile version