Lublin: potrawy z „Pana Tadeusza” na tegorocznym Festiwalu Smaków

przedsmak 2021 08 26 165909

Kuchnia epoki romantyzmu – będzie motywem przewodnim tegorocznej edycji  Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. W programie między innymi konkursy i warsztaty kulinarne, wystawy oraz koncerty. 

– Spróbujemy potraw, jakie jedli między innymi Cyprian Kamil Norwid czy Adam Mickiewicz – mówi organizator Europejskiego Festiwalu Smaku, Waldemar Sulisz. – Adam Mickiewicz pasjonował się starymi księgami kulinarnymi. Będziemy wracać do tych smaków, będziemy sprawdzać je na Scenie Smaku, a także na kolacjach historycznych. To będą potrawy, które opisał w „Panu Tadeuszu”. Na pewno będą lisice, czyli kurki. Będzie rodzaj bigosu, będą pewnie sery, bo Mickiewicz je lubił. Trzeba szukać tych smaków. Będziemy cały czas mówić, że to jest bardzo romantyczne. 

Europejski Festiwal Smaku rozpocznie się 4 września i otworzą go pokazy kulinarne oraz warsztaty wyrobu cydru w Muzeum Wsi Lubelskiej. Festiwal potrwa do 12 września. Szczegóły na stronie internetowej wydarzenia: europejskifestiwalsmaku.pl

MaTo / opr. AKos

Fot. Europejski Festiwal Smaku

Exit mobile version