Najważniejsze są zakwas i ludzkie ręce. Święto Chleba w Lublinie [ZDJĘCIA]

chleb 290821 013 2021 08 29 143341

W lubelskim skansenie trwa 23. Lubelskie Święto Chleba. – To wydarzenie pomaga nam wypromować się i doceniać nas jako rzemieślników – mówi Marcin Rydzki z piekarni rzemieślniczej.

– Coraz więcej konsumentów czyta etykiety i sprawdza jakość. Dlatego, jako mniejsze piekarnie, rzemieślnicze, staramy się pomagać im w tym, żeby dostawali jak najlepsze produkty. Podstawą jest zakwas. Druga sprawa: nie maszyna a ludzkie ręce, które robią to z miłości do chleba. Maszyna nie zrobi nigdy tak, jak ludzkie ręce. Przy ręcznej pracy nie musimy dawać konserwantów, polepszaczy, ponieważ jesteśmy w stanie tak „wycyrklować” tę produkcję. Nie będzie tak duża, jak maszynowa, ale będzie sto razy lepszej jakości – dodaje Marcin Rydzki.

ZOBACZ ZDJĘCIA: 23. Lubelskie Święto Chleba

Lubelskie święto chleba potrwa do 16.30.

ZOBACZ ZDJĘCIA: Ostatnia niedziela wakacji w Muzeum Wsi Lubelskiej

W Muzeum Wsi Lubelskiej odbywa się także Niedziela z Lnem. Można zobaczyć między innymi, jak działa kołowrotek, warsztat tkacki, a także jakich narzędzi używano dawniej.

ZOBACZ ZDJĘCIA: Niedziela z Lnem w Muzeum Wsi Lubelskiej

LilKa/ opr. WT

Fot. Piotr Michalski

Exit mobile version