Muzeum Koguta i Kazimierskich Tradycji Kulinarnych powstało w Kazimierzu Dolnym. Miejsce ma łączyć tradycyjną formę wystawową z pokazami, warsztatami i wykładami dotyczącymi historii kulinarnej tej części Lubelszczyzny. Muzeum mieści się w zabytkowych XVII-wiecznych piwnicach kazimierskiej piekarni rodziny Sarzyńskich.
Goście mogą obejrzeć wystawę, poznać legendę o kogucie, a także uczestniczyć w pokazach wypalania tego kazimierskiego specjału. W Muzeum będą też organizowane spotkania ze specjalistami w różnych dziedzinach kulinarnych i znawcami Kazimierza Dolnego.
Uroczyste otwarcie Muzeum Koguta i Kazimierskich Tradycji Kulinarnych w Kazimierzu Dolnym odbędzie się o godzinie 14.00.
MaK / opr. WT
Fot. pixabay.com
Poniżej plakat wydarzenia. (źródło: Piekarnia Sarzyński, Kazimierz Dolny FB)