W Kazimierzu Dolnym powstało Muzeum Koguta i Kazimierskich Tradycji Kulinarnych

kazimierz dolny 3400469 1920 2021 08 11 121708

Muzeum Koguta i Kazimierskich Tradycji Kulinarnych powstało w Kazimierzu Dolnym. Miejsce ma łączyć tradycyjną formę wystawową z pokazami, warsztatami i wykładami dotyczącymi historii kulinarnej tej części Lubelszczyzny. Muzeum mieści się w zabytkowych XVII-wiecznych piwnicach kazimierskiej piekarni rodziny Sarzyńskich.

Goście mogą obejrzeć wystawę, poznać legendę o kogucie, a także uczestniczyć w pokazach wypalania tego kazimierskiego specjału. W Muzeum będą też organizowane spotkania ze specjalistami w różnych dziedzinach kulinarnych i znawcami Kazimierza Dolnego.

Uroczyste otwarcie Muzeum Koguta i Kazimierskich Tradycji Kulinarnych w Kazimierzu Dolnym odbędzie się o godzinie 14.00.

MaK / opr. WT

Fot. pixabay.com

Poniżej plakat wydarzenia. (źródło: Piekarnia Sarzyński, Kazimierz Dolny FB)

 

Exit mobile version