Nagrody, wyróżnienia i dyplomy trafiły dziś (08.08) do 39 kół gospodyń wiejskich z regionu, które wzięły udział w wojewódzkim etapie VI edycji konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Miejscem uroczystości był Urszulin, siedziba gminy, z której pochodzą zwyciężczynie: KGW Wereszczynianki z Wereszczyna. Laury zdobyły za udziec jagnięcy w ziołach z hałajdą i karmelizowanymi owocami.
– Przygotowanie potrawy trwa około trzech dni – mówi przewodnicząca koła, Joanna Iwanejko. – Najpierw musimy jagnięcinę marynować w maślance bądź mleku. Później nacieramy ją marynatą w ziołach: szczaw, mięta, czosnek, sól, pieprz. Znowu odczeka dobę i dopiero zabieramy się do pieczenia. Do tego zrobiłyśmy hałajdę, czyli kaszę jęczmienną prażoną z łobodą, z boczkiem, z czosnkiem i z cebulką. I były do tego karmelizowane owoce.
Koło Gospodyń Wiejskich Wereszczynianki otrzymało czek na 1000 złotych. Nagrodę, ufundowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, wręczyła przewodniczącej koła Joannie Iwanejko europosłanka Beata Mazurek, związana z Ziemią Chełmską. Działalność kół gospodyń oraz kultura i sztuka ludowa to prywatne pasje europosłanki, a obecność na takich imprezach jak dziś w Urszulinie to także okazja do nauki:
– Bogactwo i różnorodność potraw jest ogromna. Myślę, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, a przy okazji może też czegoś nauczyć. Ja na przykład dowiedziałam się, że w Krzczonowie kapusta wigilijna była robiona na śmietanie. Myślałam, że jest to oliwa, a dzisiaj mi uświadomili, że nie. Te kobiety dzielą się tym, to wszystko jest z potrzeby serca. One są ambasadorami smaków Lubelszczyzny i to trzeba promować, żeby nasz region był znany nie tylko w Polsce, ale i w Europie – mówi europoseł Beata Mazurek.
W konkursie na podium znalazły się jeszcze Koła Gospodyń Wiejskich „Tatarczanki z Salomina” i „Łopianki” z Łopiennika Górnego.
W finałach konkursu, 4 września w Częstochowie, Wereszczynianki walczyć będą o nagrodę główną – 5 tysięcy złotych. Upieczony przez nie udziec jagnięcy w ziołach z hałajką i karmelizowanymi owocami rywalizować będzie z daniami 15 kół gospodyń, które zwyciężyły w innych regionach. Ogółem w konkursie wzięło udział 618 zespołów, w tym 39 z województwa lubelskiego.
JB / opr. AKos
Fot. KOWR/ Youtube