Gęś z jabłkami i malinami oraz kaczka w tymianku i z gruszkami to główne dania podczas niedzielnych pokazów kulinarnych, jakie przeprowadzono w lubelskim skansenie. Gotowanie odbywało się w ramach „Przedsmaku Europejskiego Festiwalu Smaku”. Dania nawiązywały do epoki romantyzmu, motywu głównego tegorocznej imprezy.
– Tamta epoka to przede wszystkim naturalność produktów, ale nie tylko – mówi szef kuchni, Piotr Huszcz. – Chodzi tu może niekoniecznie o tę czy inną przyprawę, ale prostotę gotowania. To nie tylko o doprawienie gęsi 2-3 przyprawami, ale i pochodzenie produktu, czyli jest on nasz, wyhodowany na swoim podwórku bądź zerwany z własnego drzewa. Coś, co jest po prostu przepyszne, niezmodyfikowane i niezepsute czymś niepotrzebnym – dodaje.
Sam Europejski Festiwal Smaku rozpocznie się w poniedziałek 6 września i potrwa do niedzieli 12 września. Szczegółowy program wydarzenia można znaleźć TUTAJ.
MaTo / opr. LysA
Fot. Piotr Michalski