Lubelskie skarby kulinarne na finale konkursu „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa”

20210904 144853 2021 09 04 200759

W Chełmie w sobotę 4 września odbywa się finał trzeciej edycji konkursu „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa”. Potrawy z ziół i rękodzieło prezentuje 180 Kół Gospodyń Wiejskich. To laureatki półfinałów, które odbyły się w lipcu i sierpniu w Chełmie, Zamościu, Białej Podlaskiej i Lublinie.

– Przygotowałyśmy chlebek ziołowy z czarnuszką – mówi Anna Łuciuk-Czyćko z Koła Gospodyń Wiejskich „Petardy z Pojelec”. – Skład jest wbrew pozorom bardzo prosty: drożdże, woda i zioła, które są głównym składnikiem, nadającym charakteru potrawie. Chociaż wszystkich tajników nie będziemy zdradzały.

ZOBACZ ZDJĘCIA: Finał konkursu „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa”

W kategorii „ciasto jak dawniej” panie z Koła Gospodyń Wiejskich Ruszawianki z powiatu lubartowskiego przygotowały tort makowy. Jak mówią, jest on bardzo pracochłonny i smaczny. Co ciekawe, wykonuje się go bez mąki. – Placki zrobione są z: maku, masła i jajek. Receptura jest dosyć stara. Na pewno ciasto gościło na stole weselnym 25 lat temu, ale było pieczone już dużo wcześniej przez babcie.

W gali finałowej konkursu uczestniczyli: wicepremier Jacek Sasin i europoseł Beata Mazurek. Konkurs objęła patronatem małżonka Prezydenta RP Agata Kornhauser-Duda.

W tym roku do konkursu zgłosiło się 308 Kół Gospodyń Wiejskich z całego województwa. Komisje konkursowe wybierały najlepsze potrawy i wyroby rękodzieła spośród 1708 zgłoszeń. Koła rywalizowały w kategoriach „ziołowe skarby kulinarne”, „ciasto jak dawniej” i „serweta inspirowana tradycją”.

Finał konkursu uświetniają występy zespołów tańca i pieśni ludowych. Gwiazdą gali jest Halina Frąckowiak.

ŁoM / opr. ToMa

Fot. Małgorzata Łobejko

Exit mobile version