Są produkty regionalne, rękodzieło i tradycyjne potrawy z trzech województw: lubelskiego, podkarpackiego i podlaskiego. W Lublinie rozpoczął się Festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”.
– Tu mamy wszystko, co najlepsze po prawej stronie Wisły – mówi Tomasz Solis z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. – Jest przegląd kulinariów i produktów Polski Wschodniej, począwszy do rękodzieła. Są tradycyjne produkty kulinarne. Stół łączy; przy stole załatwia się najważniejsze sprawy, przy stole się ludzie godzą i poznają.
Podczas imprezy swoje produkty prezentuje blisko 40 wystawców.
– Nasze wyroby to nasza pasja – mówią uczestnicy wydarzenia. – Każdy produkt jest robiony z sercem. To są godziny myślenia, wykonywania. Stosujemy naturalne metody, unikamy chemii. To nie są produkty pozyskiwane gdzieś daleko, ale na miejscu.
Impreza odbywa się dziś (04.09) i jutro (05.09) na placu przed Centrum Spotkania Kultur w Lublinie w godzinach 10.00 – 18.00.
MaTo / opr. AKos
Fot. Anna Kośmiej