Lublin: tradycyjne dania z trzech województw „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”

241349418 597357501259404 1074133906069681874 n 2021 09 04 163222

Są produkty regionalne, rękodzieło i tradycyjne potrawy z trzech województw: lubelskiego, podkarpackiego i podlaskiego. W Lublinie rozpoczął się Festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”.

– Tu mamy wszystko, co najlepsze po prawej stronie Wisły – mówi Tomasz Solis z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. – Jest przegląd kulinariów i produktów Polski Wschodniej, począwszy do rękodzieła. Są tradycyjne produkty kulinarne. Stół łączy; przy stole załatwia się najważniejsze sprawy, przy stole się ludzie godzą i poznają.

Podczas imprezy swoje produkty prezentuje blisko 40 wystawców.

– Nasze wyroby to nasza pasja – mówią uczestnicy wydarzenia. – Każdy produkt jest robiony z sercem. To są godziny myślenia, wykonywania. Stosujemy naturalne metody, unikamy chemii. To nie są produkty pozyskiwane gdzieś daleko, ale na miejscu.

Impreza odbywa się dziś (04.09) i jutro (05.09) na placu przed Centrum Spotkania Kultur w Lublinie w godzinach 10.00 – 18.00.

MaTo / opr. AKos

Fot. Anna Kośmiej

Exit mobile version