W Muzeum Wsi Lubelskiej odbył się „Przedsmak Europejskiego Festiwalu Smaku”. Zainteresowani mogli spróbować dań z epoki romantyzmu – to motyw przewodni tegorocznej imprezy.
– Nie jest łatwo przygotować takie potrawy – mówi szef kuchni Piotr Huszcz. – Usiłowałem odwzorować takie dania, chociaż czas zniekształcił przekaz. Ale jest takie odniesienie w pieczeniach, głębokich smakach sosów, gęsi z owocami, ziołami, tymiankiem.
W sobotę 4 września zainteresowani mogli spróbować między innymi: zupy cebulowej z Goraja czy pieczeni z sosem kurkowym.
– Wszystko było wyśmienite – mówią uczestnicy degustacji. – Bardzo chwalimy sobie taki wyrób regionalny jak pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i miętą. Najbardziej oryginalna była zupa cebulowa. Naprawdę pyszne, regionalne jedzenie.
W niedzielę (05.09) w menu znajdzie się gęś z jabłkami i malinami, podawana z pęczakiem w sosie pieczeniowym oraz kaczka w tymianku z gruszkami i ziołowymi ziemniakami.
Degustacja odbędzie się w Muzeum Wsi Lubelskiej w godzinach 12:00-16:00.
Sam Europejski Festiwal Smaku rozpocznie się w poniedziałek 6 września i potrwa do niedzieli 12 września. Szczegółowy program wydarzenia można znaleźć TUTAJ.
MaTo / opr. ToMa
Fot. pixabay.com