Romantyczna kuchnia w lubelskim skansenie

zupa 2021 09 04 185412

W Muzeum Wsi Lubelskiej odbył się „Przedsmak Europejskiego Festiwalu Smaku”. Zainteresowani mogli spróbować dań z epoki romantyzmu – to motyw przewodni tegorocznej imprezy.

– Nie jest łatwo przygotować takie potrawy – mówi szef kuchni Piotr Huszcz. – Usiłowałem odwzorować takie dania, chociaż czas zniekształcił przekaz. Ale jest takie odniesienie w pieczeniach, głębokich smakach sosów, gęsi z owocami, ziołami, tymiankiem.

W sobotę 4 września zainteresowani mogli spróbować między innymi: zupy cebulowej z Goraja czy pieczeni z sosem kurkowym.

– Wszystko było wyśmienite – mówią uczestnicy degustacji. – Bardzo chwalimy sobie taki wyrób regionalny jak pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i miętą. Najbardziej oryginalna była zupa cebulowa. Naprawdę pyszne, regionalne jedzenie.

W niedzielę (05.09) w menu znajdzie się gęś z jabłkami i malinami, podawana z pęczakiem w sosie pieczeniowym oraz kaczka w tymianku z gruszkami i ziołowymi ziemniakami.

Degustacja odbędzie się w Muzeum Wsi Lubelskiej w godzinach 12:00-16:00.

Sam Europejski Festiwal Smaku rozpocznie się w poniedziałek 6 września i potrwa do niedzieli 12 września. Szczegółowy program wydarzenia można znaleźć TUTAJ.

MaTo / opr. ToMa

Fot. pixabay.com

Exit mobile version