Trzydzieści dań, pięćdziesiąt trzy produkty regionalne i pięćdziesiąt cztery nalewki zgłoszono na konkursy w ramach Święta Produktu Lokalnego w Opolu Lubelskim. Trwa dziewiąta edycja tego wydarzenia organizowana przez Lokalną Grupę Działania „Owocowy Szlak”.
– To prawdziwa uczta dla smakoszy regionalnych potraw – mówi kierownik Lokalnej Grupy Działania „Owocowy Szlak”, Agata Domżał. – Powiat opolski jest zagłębiem owoców miękkich: malin, jabłek, gruszek, śliwek, wiśni. Mamy także chmiel, szparagi, produkty mleczarskie. Do konkursu zostało zgłoszonych ponad 30 dań, prawie 60 produktów i prawie 60 nalewek. Świadczy to o tym, że jest coraz większe zainteresowanie produktami lokalnymi. Namawiamy do tego, żeby wybierać lokalnie, dokonywać świadomych wyborów, robiąc zakupy. Z jednej strony wspierać lokalnych producentów i organizacje, a z drugiej strony sięgać po wysokiej jakości produkty. Powiat opolski ma ich bardzo wiele.
– Pokazujemy i promujemy lokalne specjały, ale także organizacje pozarządowe, które wykorzystują te produkty – zaznacza wiceprezes „Owocowego Szlaku” i burmistrz Opola Lubelskiego Sławomir Plis. – Podczas dzisiejszego święta zwracamy na to szczególną uwagę. Często my, tutaj lokalnie, zapominamy o tym, co mamy. Organizacji jest bardzo dużo – w skali powiatu ponad 70 kół gospodyń wiejskich. Dzisiaj mamy ponad 50 organizacji pozarządowych, które skupiają się wokół lokalnych firm i przedsiębiorstw. To naprawdę robi wrażenie.
Święto Produktu Lokalnego w opolskim parku miejskim potrwa do 20.00.
ŁuG / opr. LysA / WM
Fot. Łukasz Grabczak