Turyści i mieszkańcy Lublina mogli zobaczyć w niedzielę 10 października w Muzeum Wsi Lubelskiej obrzęd zbiorowego kiszenia kapusty. Scenariusz widowiska opracowano w oparciu o tradycje z okolic Biłgoraja.
– Próbujemy zachować tę tradycję w domu i chcieliśmy zobaczyć, jak to kiedyś się robiło. Myślałam, że będzie nudno, ale jest fajnie – mówią widzowie.
CZYTAJ: Widowisko „Obieraczki kapuściane” w Muzeum Wsi Lubelskiej
– Na dawnej wsi była to czynność zbiorowa. Przez kilka tygodni ludzie pomagali sobie wzajemnie. Odbywało się to przy użyciu archaicznych metod krojenia tej kapusty. Robiono to tasakami w dużych drewnianych wannach klepkowych – mówi dr Halina Stachyra, kustosz Muzeum Wsi Lubelskiej.
Gospodarze i gospodynie pokazali siekanie kapusty, zakwaszanie beczki z żytnią mąką, a także sposoby układania w niej kapusty.
Kapusta była obok ziemniaków jednym z głównych składników diety dawnej wsi.
MaTo / opr. ToMa
Fot. Piotr Michalski