Tradycyjny obrzęd zbiorowego kiszenia kapusty w wykonaniu zespołu obrzędowego z Kocudzy można będzie zobaczyć w niedzielę 10 października w Muzeum Wsi Lubelskiej.
Scenariusz widowiska został opracowany w oparciu o tradycje, jakie kultywowano w okolicach Biłgoraja. Gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokażą: obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, sposoby układania w niej kapusty, tak w główkach, jak i posiekanej.
Kapusta była obok ziemniaków jednym z głównych składników diety dawnej wsi. Najpopularniejszym sposobem przechowywania było jej kiszenie w beczkach.
Widowisko „Obieraczki kapuściane” rozpocznie się o 14.00 w pobliżu zagrody z Teodorówki (sektor Roztocze). O godzinie 15.30 odbędzie się natomiast msza w kościele z Matczyna (sektor Miasteczko).
TSpi / opr. ToMa
Fot. archiwum