„Kulinarne sąsiedztwo” pokaże więzy kuchni polskiej i niemieckiej

table 710040 1920 2021 11 27 180452

Trzy niemieckie szefowe kuchni – Luka Lübke, Barbara Stadler oraz Katharina Bäcker – odwiedzą dziś (27.11) Lublin. Spotkanie odbędzie się w ramach cyklu „Kulinarne sąsiedztwo” pokazującego więzy kuchni polskiej i niemieckiej. Wydarzenie ma m.in. wzmocnić współpracę pomiędzy narodami.

– Podczas kolacji zaserwowane zostanie specjalne menu przygotowane przez lokalnego szefa kuchni Jakuba Piętowskiego – mówi przewodnik kulinarny i winiarski Szymon Gatlik. – Menu lubelskie będzie hołdem dla pewnego bardzo specyficznego i typowego dla Lubelszczyzny produktu – chodzi mianowicie o karpia z Poniatowej. Karp to także bardzo ważna ryba dla niemieckiej kultury kulinarnej. Tenże karp posłuży jako baza do aż czterech dań i zostanie wykorzystany od głowy do ogona, bez wyrzucania resztek. Stół to bardzo symboliczny mebel – łączy ludzi, zaprasza do rozmowy, pozwala znaleźć wspólne historie i dobrze się poczuć ze sobą. Każde spotkanie przy stole – a kulinarne to już w ogóle – to świetna metoda wzmacniania wzajemnych więzi.

Cykl „Kulinarne sąsiedztwo” organizowany jest przez Ambasadę Niemiec w Polsce. Szefowe kuchni odwiedziły do tej pory Warszawę i Białystok. W poniedziałek zawitają do Łodzi.

Kolacja w lubelskiej restauracji rozpocznie się o godzinie 19:30.

Wydarzenie organizowane jest w 30. rocznicę podpisania przez Rzeczpospolitą Polską a Republiką Federalną Niemiec „Traktatu o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy”.

EwKa/ opr. DySzcz

Fot. pixabay.com

Exit mobile version