W Zamościu trwa „Pierniczenie po zamojsku”. To targi słodkości nie tylko dla pasjonatów cukiernictwa.
– To nowa inicjatywa składająca się z targów cukiernictwa i warsztatów z dekorowania pierników – mówi instruktor Agata Korcz-Rozłowska. – Będzie gwiazda wieczoru, pierniczenie, dekorowanie wszelkiego rodzaju dodatkami. Ale zostanie podkreślony również wątek ekologiczny. Jednym z podstawowych składników pierniczków jest miód, dlatego w trakcie tych warsztatów chcemy podkreślić rolę pszczół.
– Przyjechaliśmy tutaj głównie z pierniczkami – mówi wystawca Sylwia Danilewicz z Sumina w powiecie tomaszowskim. – Są domki z piernika, pierniczki typowo na choinkę, świeczniki. Mamy też gotowe takie prezenty, podarunki.
Targi „Pierniczenie po zamojsku” odbywają się w Zamojskim Domu Kultury do godz. 17.00.
AP / opr. AKos
Fot. AP