14.12.2021 Agnieszka Czyżewska-Jacquement „Śmieciogrzebki”

9x7a9131 2021 05 08 124137 750x375 2021 12 14 224155

Około 300 kilogramów śmieci rocznie wyrzuca przeciętny Polak. Ile z tych odpadów stanowią zmarnowane produkty żywnościowe? Tego statystyki nie podają. Wystarczy jednak przejść się do kilku śmietników, by zobaczyć, że cywilizacja nadmiaru na dobre zagościła wśród nas, szczególnie w okresie świątecznym, kiedy kupujemy dużo i nie zawsze mądrze… a reklamy i promocje zachęcają, by brać więcej i więcej. Potem część ląduje w koszu i gdyby nie śmieciogrzebki zapewne zmarnowana żywność pojechałaby na wysypisko. Kim są ratownicy żywności i dlaczego zamiast spać… chodzą nocami po śmietnikach?

Zanim przywiędła marchewka wyląduje w koszu warto pomyśleć o Jadłodzielni, która w Lublinie znajduje się na targu przy dworcu PKS od strony sklepu Społem. Można tam zanieść nadmiar żywności świątecznej i nie tylko. Na pewno się nie zmarnuje.

Fot. archiwum

Exit mobile version