Salmonella w tatarze wołowym z Łukowa

cuciana ge5186f631 1920 2021 12 03 101403

Skażenie bakterią salmonella stwierdzono w tatarze wołowym produkowanym przez Zakłady Mięsne Łuków. Ostrzeżenie przed spożyciem tego produktu wydał Główny Inspektorat Sanitarny.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie nakazał natychmiastowe rozpoczęcie procedury wycofania skażonego Salmonellą produktu.

Jak informuje GIS producent, zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe.

GIS apeluje do osób, które mogły spożyć skażony produkt, w przypadku wystąpienia niepokojących objawów powinny zgłosić się do lekarza.

MaT / opr. AKos

Fot. pixabay.com

Exit mobile version