Internetową książkę kucharską z przepisami świątecznych słodkości przygotowali uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju. To przepisy nowoczesne i tradycyjne z okolic Biłgoraju.
– Pomagamy uczniom rozwijać swoje pasje. Stąd różność kulinariów, które są efektem samodzielnych poszukiwań uczniów – mówi dyrektor szkoły Adam Balicki. – Wydobywają oni przepisy z zakamarków pamięci swoich babć. Odnajdują przepisy, które były przygotowywane w rodzinach jeszcze w okresie międzywojennym.
– Proponujemy połączenie tradycji z nowoczesnością – mówi nauczyciel przedmiotów zawodowych, Eliza Gilowska. – Nie mogło zabraknąć takich ciast: jak piernik staropolski na ciemnym piwie, sernik na zimno z musem żurawinowym, babka na białym winie z dodatkiem kardamonu oraz mąki migdałowej, ciasto makowe z bakaliami i jabłkami, pierniczki, siekane ciastka czy ciasto makowe na drożdżowym cieście.
Internetową książkę kucharską przygotowali uczniowie klas technik żywienia i usług gastronomicznych oraz szkoły branżowej pierwszego stopnia w zawodzie kucharz.
TsF / opr. AKos
Fot. nadesłane