Świąteczne słodkości w książce kucharskiej. Przygotowali ją uczniowie z Biłgoraja

dsc 5344 2021 12 16 215612

Internetową książkę kucharską z przepisami świątecznych słodkości przygotowali uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju. To przepisy nowoczesne i tradycyjne z okolic Biłgoraju.

– Pomagamy uczniom rozwijać swoje pasje. Stąd różność kulinariów, które są efektem samodzielnych poszukiwań uczniów – mówi dyrektor szkoły Adam Balicki. – Wydobywają oni przepisy z zakamarków pamięci swoich babć. Odnajdują przepisy, które były przygotowywane w rodzinach jeszcze w okresie międzywojennym.

– Proponujemy połączenie tradycji z nowoczesnością – mówi nauczyciel przedmiotów zawodowych, Eliza Gilowska. – Nie mogło zabraknąć takich ciast: jak piernik staropolski na ciemnym piwie, sernik na zimno z musem żurawinowym, babka na białym winie z dodatkiem kardamonu oraz mąki migdałowej, ciasto makowe z bakaliami i jabłkami, pierniczki, siekane ciastka czy ciasto makowe na drożdżowym cieście.

Internetową książkę kucharską przygotowali uczniowie klas technik żywienia i usług gastronomicznych oraz szkoły branżowej pierwszego stopnia w zawodzie kucharz.

TsF / opr. AKos

Fot. nadesłane

Exit mobile version