Kotlety ze śledzia – to dawna tradycyjna potrawa świąteczna w gminie Janowiec. W miejscowości Oblasy jeszcze kilkadziesiąt lat temu tego dania nie mogło zabraknąć na świątecznym stole.
– Przepis jest prosty, a zdradziły go nam najstarsze mieszkanki nadwiślańskiej gminy – mówi Katarzyna Adamowska-Kane z Powiatowej Biblioteki Publicznej w Puławach. – Należało najpierw wymoczyć śledzie w wodzie, tak aby nie były one zbyt słone, potem przepuścić je przez maszynkę razem z cebulą, doprawić pieprzem, bułką tartą i jajkiem, formować kotleciki i następnie smażyć na oleju, najlepiej rzepakowym lub lnianym. Dodatkowo w Oblasach robiono też ciekawe pierogi. Farsz był z suszu, czyli z owoców, które gotowano podczas robienia kompotu.
Dawne świąteczne tradycje kulinarne powiatu puławskiego zostały kilka lat temu spisane. W ten sposób powstała książka „Magia Świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy – spotkanie z tradycją”.
ŁuG / opr. WM
Fot. pixabay.com