Uszka, barszcz czy kapusta. 12 dań według tomaszowskich KGW

food g1857a434f 1920 2021 12 24 162645

Kutia, racuchy czy karp z Tarnawatki – to tylko niektóre potrawy wigilijne przygotowywane przez gospodynie z powiatu tomaszowskiego. Kobiety z tamtejszych Kół Gospodyń Wiejskich zachęcają mieszkańców Lubelszczyzny do kulinarnego powrotu do zapomnianych potraw i przepisów.

– Dań musi być 12, od tego zacznijmy – mówią członkinie KGW. – Podstawą są uszka z grzybami i barszcz, kapusta z grzybami na oleju, gołębie z kaszą, które był zawijane w liście kiszonej kapusty. Kasza gryczana, jaglana, pęczak gotowane na sypko okraszone olejem, popijane były polewką z suszonych owoców – jabłek, gruszek i śliwek. Uwielbiany przez nasze babcie, to był oczywiście kisiel owsiany. 

W powiecie tomaszowskim aktywnie działa ponad 100 kół gospodyń wiejskich. Tomaszowskie gospodynie są jednymi z najbardziej licznych w województwie lubelskim.

FiKar / opr. AKos

Fot. pixabay.com

Exit mobile version