Tradycyjną chłopską zupę pejzankę ugotuje… członek zarządu województwa lubelskiego Zdzisław Szwed. W przygotowaniu posiłku pomogą mu panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kozłówce.
O zupie opowie też 94-letnia Czesława Mitrus, która od urodzenia mieszka w Kozłówce i pamięta dawny, wyjątkowy smak tej zupy.
Pejzanka była podana m.in. na przyjęciu po ślubie Michała Zamoyskiego z Marią Brzozowską w 1926 roku w Pałacu Zamoyskich w Kozłówce. Wśród zaproszonych na obiad gości byli między innymi: generał Władysław Sikorski, wojewoda lubelski, biskupi oraz oficerowie 1. Pułku Ułanów.
Gotowanie pejzanki rozpocznie się w karczmie Firlejowe Sioło w Wólce Rozwadowskiej o godzinie 13.00.
MaK / opr. ToMa
Fot. archiwum