Z powodu wojny w Ukrainie hodowcy zwierząt z Europy Południowej obawiają się, że konieczny będzie masowy ubój zwierząt. Ukraina jest głównym dostawcą paszy dla zwierząt na świecie, a zapasy we Włoszech i Hiszpanii szybko się kurczą. Do tego ONZ informuje, że jedna piąta populacji świata, czyli około 1,7 mld osób, odczuje negatywne konsekwencje rosyjskiej inwazji na Ukrainę, szczególnie klęskę głodu. Dodając do tego zapowiedzi katastrofy klimatycznej, czy warunki współczesnej hodowli zwierząt, mamy dużo pretekstów do rozmowy na temat tego, jak w przyszłości będzie wyglądać pozyskiwanie żywności.
Porozmawiam o tym dzisiaj z prof. Piotrem Rzymskim z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, biologiem środowiskowym i medycznym, a także z prof. Ewą Rembiałkowską z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Iwona Kosior, zapraszam po godzinie 22.00.
Fot. pixabay.com