Żywność może być zarówno lekarstwem, jak i trucizną – o jej wpływie na zdrowie człowieka rozmawiają specjaliści w Lublinie. Naukowcy przedstawiają najnowsze wyniki badań dotyczące między innymi żywności funkcjonalnej oraz superfoods.
– Żywność ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne – mówi profesor Hanna Karakuła-Juchnowicz. – Tzw. superfoods to produkty, które rzeczywiście mają udowodniony wpływ na nasze zdrowie, typu kwasy omega-3, czyli na przykład świeżo tłoczona oliwa z rzepaku czy siemienia lnianego. To właśnie coś takiego, co ma potężny wpływ zarówno na stan zdrowia somatycznego (chociażby potężne narzędzie do obniżania trójglicerydów, jeżeli są zbyt wysokie), jak i stan zdrowia psychicznego w sensie zapobiegania i leczenia depresji.
CZYTAJ: Co tak naprawdę jemy, czyli o problemie fałszowania żywności
Sympozjum poświęcone wpływie żywności na zdrowie człowieka wspólnie zorganizowały dwie lubelskie uczelnie: Uniwersytet Medyczny oraz Uniwersytet Przyrodniczy.
MaK / opr. WM
Fot. pixabay.com