Skąd wzięła się pasja młodego mieszkańca Lublina do kuchni regionalnej? Co jest źródłem sukcesów w tej dziedzinie? Dlaczego pracę w korporacji zamienił na gotowanie potraw? Jak to się dzieje, że po kilku latach bycia w branży już konsultuje programy kulinarne, doradza m.in. samorządom, instytucjom i przedsiębiorcom?
Kamil Kotarski – mistrz kucharski, trener i ekspert kulinarny. We współpracy z województwem lubelskim stworzył książkę pt. „Kuchnia Lubelska”, która otrzymała Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach za 2018 rok. W 2019 roku wydał publikację pt.: „Kuchnia Poleska”, która była efektem zrealizowania warsztatów kulinarnych, promująca dziedzictwo kulinarne mieszkańców polesia lubelskiego.
Z pasją gotuje, dzieli się wiedzą i doświadczeniem – realizuje kursy i szkolenia zawodowe, warsztaty i pokazy kulinarne na terenie całej Polski. Konsultuje programy kulinarne, doradza m.in. samorządom, instytucjom i przedsiębiorcom z branży HoReCa. W 2011 roku wygrał konkurs „Smaki Lubelszczyzny” przygotowując potrawę w oparciu o najstarszą polską książkę kucharską „Compendium Ferculorum” z 1682 roku.
Realizacja dźwięku: Piotr Król. Muzyka: Artur Giordano.
Fot. Czesława Borowik