Poznaliśmy zwycięskie „Smaki Zamościa i Roztocza”

285437323 407319127979121 7679285672012661965 n 2022 06 04 210410

Ser kozi podpuszczkowy wędzony z ziołami, oponki drożdżowe i nalewka z gruszki to zwycięskie „Smaki Zamościa i Roztocza” – konkursu towarzyszącego Jarmarkowi Hetmańskiemu. Do konkursu zgłoszono 40 kulinariów w trzech kategoriach: wyroby gastronomiczne, wypieki i nalewki.

–  Dużo potraw, ciekawe smaki, bardzo ciekawe połączenia –  podsumowuje przewodniczący jury, szef kuchni hotelu Artis Marcin Sikora. – Wszystkie potrawy były połączone z kuchnią regionalną, były przedstawione przepisy zapomniane, „z babci na babcię”.

W kategorii wypieki za oponki drożdżowe i rabarbarowiec dwie nagrody zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Chomęciskach Dużych. Mówi przewodnicząca Koła Agnieszka Zderkiewicz: – Cały czas coś gotujemy i pieczemy, próbujemy nowych przepisów, a dawne chcemy przerabiać. Z roku na rok takie konkursy pozwalają nam podnosić nasz poziom kulinarny.

Jury przyznało 9 nagród. W kategorii wyroby gastronomiczne wygrał ser kozi podpuszczkowy Barbary Kuczaj z Udrycz, wypieków – oponki drożdżowe KGW Chomęciska Duże, a nalewek – nalewka z gruszki przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich Szarowolanki.

Pozostałe wyniki:

Wyroby gastronomiczne:

III miejsce – ogniste czubaretki Agi (KGW „Rodzina Razem” z Gruszki Dużej Kolonii)

II miejsce – powidła świerkowe (Edyta Kuźniarska)

Wypieki:

III miejsce –  rabarbarowiec (KGW Chomęciska Duże)

II miejsce – letni sernik z rabarbarem (KGW „Rodzina Razem” z Gruszki Dużej Kolonii)

Nalewki:

III miejsce –  nalewka z mirabelki (Uroczysko Iwnia)

II miejsce –  śliwkówka (KGW „Rodzina Razem” z Gruszki Dużej Kolonii)

AP/ opr. DySzcz

Fot. AP

Exit mobile version