Walory kulinarne, prozdrowotne i smakowe żurawiny promuje od 15 lat Festyn „Lato na Żurawinowym Szlaku”. Wydarzenie w położonej w Puszczy Solskiej wsi Ciosmy organizuje Stowarzyszenie „Dąb”.
– To promocja naszego regionu i pokazanie, że dary natury są świetnym towarem eksportowym – mówi Helena Szado-Oleksak, współorganizator wydarzenia. – Żurawina nas wyróżnia, bo w naszej okolicy jest dużo torfowisk, na których rośnie. Żurawina jest niezwykle ważna ze względu na swoje walory zdrowotne i spożywcze. Zawiera bardzo dużo witaminy C. Można z niej zrobić sok, przecier, mus, dodatek do mięs, na przykład w połączeniu z chrzanem.
Podczas festynu zaprezentowano kulinarne wykorzystanie żurawiny i jej przetworów. Nie zabrakło także koncertów i atrakcji dla dzieci.
TsF / opr. ToMa
Fot. TsF