Jak zrobić pyszną mrożoną herbatę?

glowne 2z2 2022 07 11 151133

Mrożona herbata to napój idealny na upały. Orzeźwia, pobudza i do tego smakuje obłędnie. W sklepach znajdziesz różne propozycje gotowej mrożonej herbaty, ale musisz przyznać, że nic nie może się równać z tą przyrządzoną we własnej kuchni. Jak zatem przygotować najpyszniejszą mrożoną herbatę, która da chwilę wytchnienia w najgorętsze w roku dni? Poznaj nasze przepisy!

 

Podstawa, czyli koncentrat

Na początek przygotuj po prostu mocną herbatę. Na każde 100 ml wody użyj 1 torebki herbaty ekspresowej lub 1 łyżki liściastej. Najlepiej sprawdzi się czarna herbata, gdyż najlepiej łączy się ona z różnymi smakami. Ale oczywiście możesz przygotować też koncentrat z delikatnej białek czy nieco bardziej cierpkiej zielonej herbaty. Zaparz napar i pozostaw do ostudzenia. Możesz go od razu posłodzić, chociaż zdecydowanie lepiej zrobić to na samym końcu, już po dodaniu pozostałych składników.

Herbata z lemoniadą ogórkową

Jeden z najlepszych przepisów na mrożoną herbatę bazuje na lemoniadzie. Zrób swoją ulubioną – ogórkową, arbuzową, wiśniową, malinową lub truskawkową. Najbardziej orzeźwiająca będzie lemoniada z ogórka i cytryny. Potrzebny będzie duży ogórek szklarniowy lub 3-4 gruntowe, 2 cytryny, cukier lub miód oraz 1,5 l wody (może być gazowana). Najpierw w 100 ml rozpuść słodziwo, a następnie wlej do wysokiego naczynia, wrzuć jeszcze ogórka pokrojonego w plastry, sok wyciśnięty z cytryn i zalej wodą. Wstaw do lodówki, by lemoniada się schłodziła. Możesz dodać do niej jeszcze kilka listków mięty. Kiedy lemoniada będzie już dobrze schłodzona, dolej do niej przygotowany wcześniej napar z herbaty. Wszystko starannie wymieszaj, dorzuć kilka kostek lodu i gotowe! Podawaj z plastrami ogórka i cytryny.

Mrożona herbata z kokosem

Kokos to owoc, który kojarzy się ze słodyczą i orzeźwieniem. W jego miąższu znajduje się dużo błonnika, potasu, magnezu, fosforu i kwasu foliowego oraz wiele cennych witamin. Z kolei woda kokosowa, która pozyskiwania jest z owocu, ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Latem świetnie chłodzi i przynosi ulgę. Dlatego wypróbuj mrożoną herbatę z dodatkiem wody kokosowej. Na każdą porcję przygotuj ok. 100 ml napoju oraz 150 ml zielonej herbaty. Wlej oba płyny do wysokiego naczynia, wrzuć kilka kostek lodu i pokrojone świeże jabłko. Tego smaku długo nie zapomnisz.  

Ice tea z miętą i świeżymi owocami

Kolejna propozycja na pyszną, mrożoną herbatę to świeża mięta i sezonowe owoce. Do naparu z herbaty dolej ok. 1 l wody, wsyp kostki lodu i garść mięty. Możesz je zgnieść, wówczas aromat będzie silniejszy. Do takiej herbaty możesz dorzucić truskawki, maliny, pokrojonego w kostkę arbuza, brzoskwinie czy wiśnie. Owoce są już słodkie, ale całość warto doprawić odrobiną miodu lub cukru. Możesz też wsypać szczyptę soli. Nie tylko podbije ona słodki smak napoju, ale również uzupełni elektrolity w organizmie.

Mocny smak herbaty

Dla tych, którzy nie lubią owocowych herbat, najlepszą propozycją będzie po prostu czarna herbata z dużą ilością cytryny, limonki i mięty. W szklance zaparz herbatę z 2-3 łyżeczek suszonych liści. Kiedy ostygnie, przelej ją do dzbanka, uzupełnij wodą mineralną, wciśnij sok z 2 cytryn, dorzuć kilka listków mięty i pokrojoną w plasterki limonkę. Napój możesz dosłodzić miodem. Nie zapomnij oczywiście o kostkach lodu. Wszystko starannie wymieszaj i poczekaj chwilę, by smaki „się przegryzły”. Taka mrożona herbata będzie idealnym dodatkiem do słodkich, letnich deserów.

Artykuł sponsorowany

Exit mobile version