W gminie Biszcza w powiecie biłgorajskim odbył się w niedzielę (24.07) Dzień Miodu i Pieroga. To wyjątkowe dożynki rolników uprawiających grykę i pszczelarzy.
Koronną potrawą jest tu radycyjny pieróg biłgorajski. To danie regionalne wykonywane na południu Lubelszczyzny, które podbija swym smakiem turystów i gości.
-To potrawa regionalna, wykonywana ze składników, które na ziemi biłgorajskiej królują. Przepis jest prosty – zdradza Alicja Kurowska z Biszczy. – Na pieróg potrzeba ziemniaków, kaszy gryczanej, sera, masła, śmietany, pieprzu i przypraw. Należy to dokładnie wymieszać i włożyć do pieca. Ale trzeba najpierw ugotować ziemniaki, aby sparzyć kaszę gryczaną. Kiedy kasza się zaparzy, pieróg się nie kruszy. Wtedy dodajemy sera i resztę składników.
– Nasze produkty są wartościowe, bo są bez chemii. Pochodzą z małych gospodarstw, mamy fajne ziemniaczki i fajną grykę – dodaje Alicja Kurowska.
Wydarzeniu towarzyszyły stoiska z wypiekami regionalnymi, degustacja miodów oraz pierogów gryczanych.
W części kulturalnej odbyły się koncerty i występy zespołów ludowych.
TsF / opr. ToMa
Fot. TsF